Tehnica cea mai importanta o reprezinta calitatea imaginii radiologice. Imaginea radiologica obtinuta are rezolutie foarte mare si poate sa fie prelucrata foarte usor astfel incat valoarea diagnostica este maxima.

Executam radiografii pentru toate regiunile anatomice la animalele de companie:

 • Cap: viscerocraniu, neurocraniu, stomatologice (dinti);
 • Gat: tesut moale;
 • Coloana vertebrala: cervicala, toracala, lombara, sacrala, coccigiana;
 • Torace: cord si vase de sange - trahee, bronhii, pulmon, mediastine, cutie toracica;
 • Abdomen: pentru evaluarea organelor abdominal si a tubului digestiv;
 • Membrele anterioare si posterioare.
 • Radiografii pentru displazie de sold si de cot
 • Radiografii cu substanta de contrast

Care sunt avantajele radiologiei digitale in comparatie cu cea clasica?

La aparatura de radiologie conventionala clasica imaginea se obtine prin bombardarea cu radiatie X a unui film radiologic. Doza de radiatie pentru impresionarea filmului radiologic este substantiala. Filmul radiologic astfel obtinut trebuie developat, spalat, uscat. Acest proces este un proces foarte subiectiv datorita faptului ca depinde de factorul uman ce manipuleaza substantele chimice de developare, timpul cat este lasat filmul in acestea etc.

Concluzia este ca sunt foarte multi factori ce pot concura la obtinerea unei radiografii neclare si nefolositoare medicului ce are nevoie sa observe toate detaliile pentru un diagnostic real.

Aparatura digitala a inlocuit filmul radiologic clasic cu un senzor electronic. Imaginea receptionata de senzor este transmisa catre un computer. Cu ajutorul unui soft specializat imaginea poate fi prelucrata pana la cele mai mici detalii (contast, luminozitate, zoom, claritate). Se obtine o imagine net superioara din punct de vedere claritate.

Doza de radiatie necesara pentru ca senzorul sa receptioneze imaginea este cu pana la 80% mai mica decat la aparatura clasica.

Imaginea obtinuta cu aparatura digitala are o claritate mult mai mare prin posibilitatea corectarii ulterioare achizitiei. Echipamentul si aparatura sunt cele mai importante aspecte in domeniul radiologiei.

Pentru a realiza o radiografie digitala, medicul va folosi un tub Roengen normal si va plasa in cavitatea orala o placuta nu prea mult diferita de filmul cunoscut de noi. Asadar, pentru a realiza o radiografie digitala se foloseste acelasi emitator de radiatii X ca in cazul filmului conventional, însa cu modificarea setarilor astfel încât timpul de expunere sa fie mai scurt si doza de radiatie mai mica.

De ce ar fi nevoie de radiografii digitale pe care sa le vedem pe calculator?

 1. Radiografia digitala aduce pacientului beneficiul unei doze de radiatie mult scazute.
 2. Posibilitatea prelucrarii imaginii pe calculator este unul dintre cele mai mare avantaje pe care imagistica digitala le are asupra filmului conventional. Producatorii includ în software-ul programelor o gama diversificata de metode de procesare, dintre care: modificarea contrastului, inversare a tonurilor de gri, magnificarea, colorare artificiala, , realizarea de masuratori etc.
 3. Calitatea imaginii obtinute. Majoritatea senzorilor digitali existenti in prezent pe piata au o rezolutie a imaginii net superioara filmului conventional. Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale medicul poate identifica informatii care nu ar fi fost vizibile pe un film conventional.
 4. Economia de timp reprezinta si ea un avantaj esential.
 5. Ecologic (neinvaziv pentru mediu). Nu sunt folosite substante chimice pentru developare.

06-radiologie-digiatal

07-radiografie

aparat-roentgen

RX-cap

hipertrofie-cord-drept--dirofilarioza