Clinica veterinară Biovet dispune de un aparat Mindray m5 VET, cu doppler ultraperformant, pentru realizarea unui examen ecografic complet.
Ecografia abdominală este o metodă de diagnostic de mare utilitate folosită cu succes la animale.
Ecografia este utilă în diagnosticarea bolilor care afectează organe: ficat, rinichi, splină, vezică urinară, ovare, uter, prostată chiar și inimă.
Ecografia prezintă avantajul că nu are contraindicaţii, deoarece razele sunt din punct de vedere fizic ultrasunete - sunete cu frecvenţă atât de înaltă încât nu pot fi auzite. Din acest punct de vedere, diametral opusă acestei metode de investigaţie se află radiografierea şi computer-tomografierea, metode de analiză care folosesc raze X şi prezintă unele restricţii în folosire.
Unele aparate de ecografie sunt portabile, astfel că ecografia se poate efectua si la domiciliu dacă situaţia o impune.
Recomandări
Ecografia abdominală este recomandată pentru a afla cauza durerii abdominale, a căuta, a măsura un anevrism sau a monitoriza aorta, a verifica dimensiunea, forma, densitatea şi structura organelor. De asemenea, se poate face pentru a evalua diferite probleme la ficat. Ecografia abdominală detectează calculii biliari (litiaza biliară), inflamare a colecistului (colecistita) sau conducte biliare blocate de o piatră sau dilatate de alte cauze inclusiv pancreatice.
Ecografia abdominală este necesară pentru a descoperi problemele rinichilor – pietre la rinichi, formaţiuni tumorale, dar şi afecţiuni ale pancreasului şi splinei. Prin ecografia abdominală, specialistul află dacă o masă, în oricare dintre organele abdominale, este o tumoare solidă sau un chist umplut cu lichid.
Ecografia abdominală este folosită pentru ghidaj de plasare a unui ac sau alt instrument în timpul unei biopsii sau poate face ghidajul acului în timpul unei proceduri pentru a elimina lichidul din abdomen.
Ecografia nu are contraindicaţii şi este chiar recomandabil să se facă de cel puţin una sau de două ori pe an. Ecografia abdominală măsoară organele, arată forma lor, dar nu dă informaţii despre funcţionarea lor. În aceste condiţii, diagnosticul se stabileşte ţinând cont şi de alte examene sau analize de laborator. Metoda nu poate detecta structuri foarte mici, „limita de rezoluţie” fiind valabila pentru structuri mai mici de 3 mm.
Măsuri pregătitoare
În vederea efectuării unei ecografii, pacientul trebuie să cunoască anumite aspecte deosebit de necesare pentru acurateţea analizei. Ecografia se poate face fără o pregatire prealabilă numai în condiţii de urgenţă. În mod normal, este recomandabil să nu se mănânce cu cel puţin 6 ore înainte şi trebuie consumate numai lichide.
Pentru buna vizualizare a abdomenului inferior este bine ca vezica urinară să fie plină-pacienţii să nu urineze un timp înainte de examinare.
Efectuare ecografiei abdominal si pregatirea animalului
Testarea este efectuată de un medic specializat în executarea ecografiei şi interpretare imaginilor ecografice. Animalul se va tunde pe burta, se degreseaza cu apa si sapun, va sta întins pe masa de examinare dorsoventral, iar pe abdomen se va aplica un gel care are menirea de a îmbunătăţi calitatea transmiterii undelor ultrasonore.
O mică sondă ecografică este presată pe abdomen, fiind mutată înainte şi înapoi peste organele examinate. Pe un monitor video poate fi observată imaginea organelor şi a vaselor de sânge.
În funcţie de organul urmărit, animalul va trebui să stea intr-o anumită poziţie, nemişcat.
Examinarea durează 10-20 de minute, iar apoi medicul va trece în buletinul ecografic informaţiile obţinute.
Ecografia abdominală poate fi compromisă
Rezultatul ecografiei abdominale poate fi neconcludent din cauza gazelor intestinale, prezenţa unui material de contrast în stomac sau intestine, dacă animalul nu a stat nemişcat în timpul testului.De asemenea, obezitatea extremă, lipsa de lichid în vezica urinară, rana bandajată sau deschisă în zona de examinată pot compromite analiza.