Radiologie Digitală

Radiologie Digitală

Tehnica cea mai importantă o reprezintă calitatea imaginii radiologice. Imaginea radiologică obținută are rezoluție foarte mare și poate să fie prelucrată foarte ușor astfel încât valoarea diagnostică este maximă.

Executăm radiografii pentru toate regiunile anatomice la animalele de companie:

Cap: viscerocraniu, neurocraniu, stomatologice (dinți);

Gat: țesut moale;

Coloana vertebrală: cervicală, toracală, lombară, sacrală, coccigiană;

Torace: cord și vase de sange - trahee, bronhii, pulmon, mediastine, cutie toracică;

Abdomen: pentru evaluarea organelor abdominal și a tubului digestiv;

Membrele anterioare și posterioare.

Radiografii pentru displazie de sold și de cot

Radiografii cu substanță de contrast

Care sunt avantajele radiologiei digitale în comparație cu cea clasică?

La aparatura de radiologie convențională clasică imaginea se obține prin bombardarea cu radiație X a unui film radiologic. Doza de radiație pentru impresionarea filmului radiologic este substanțială. Filmul radiologic astfel obținut trebuie developat, spălat, uscat.

Acest proces este un proces foarte subiectiv datorită faptului ca depinde de factorul uman ce manipulează substanțele chimice de developare, timpul cât este lăsat filmul în acestea etc.

Concluzia este ca sunt foarte mulți factori ce pot concura la obținerea unei radiografii neclare și nefolositoare medicului ce are nevoie să observe toate detaliile pentru un diagnostic real.

Aparatura digitală a înlocuit filmul radiologic clasic cu un senzor electronic. Imaginea recepționată de senzor este transmisă către un computer. Cu ajutorul unui soft specializat imaginea poate fi prelucrată până la cele mai mici detalii (contast, luminozitate, zoom, claritate). Se obține o imagine net superioară din punct de vedere claritate.

Doza de radiație necesară pentru ca senzorul să recepționeze imaginea este cu până la 80% mai mică decât la aparatura clasică.

Imaginea obținută cu aparatura digitală are o claritate mult mai mare prin posibilitatea corectării ulterioare achiziției. Echipamentul și aparatura sunt cele mai importante aspecte în domeniul radiologiei.

Pentru a realiza o radiografie digitală, medicul va folosi un tub Roengen normal și va plasa în cavitatea orală o placuță nu prea mult diferită de filmul cunoscut de noi. Așadar, pentru a realiza o radiografie digitală se folosește același emițător de radiații X ca în cazul filmului conventional, însa cu modificarea setărilor astfel încât timpul de expunere sa fie mai scurt și doza de radiație mai mică.

De ce ar fi nevoie de radiografii digitale pe care să le vedem pe calculator?

1. Radiografia digitală aduce pacientului beneficiul unei doze de radiație mult scazute.

2. Posibilitatea prelucrării imaginii pe calculator este unul dintre cele mai mare avantaje pe care imagistica digitală le are asupra filmului convențional. Producătorii includ în software-ul programelor o gamă diversificată de metode de procesare, dintre care: modificarea contrastului, inversare a tonurilor de gri, magnificarea, colorare artificială, realizarea de măsurători etc.

3. Calitatea imaginii obșinute. Majoritatea senzorilor digitali existenți în prezent pe piață au o rezoluție a imaginii net superioară filmului convențional. Aceasta înseamnă că pe radiografiile digitale medicul poate identifica informații care nu ar fi fost vizibile pe un film convențional.

4. Economia de timp reprezintă si ea un avantaj esențial.

5. Ecologic (neinvaziv pentru mediu). Nu sunt folosite substanțe chimice pentru developare.