Consultatia la medicul veterinar este cel mai bun mod de a detecta si preveni problemele de sanatate care se pot intalni la prietenii nostrii necuvantatori.

Fiecare consultatie cuprinde un examen clinic complet, inclusiv ritmul cardiac, rata respiraţiei, temperatura, evaluarea ochiilor,a urechilor, dinţii şi starea generala a organismului. O consultatie la veterinar inseamna un examen medical amanuntit care va avea ca rezultat un diagnostic corect si daca este cazul un tratament medicamentos.

In timpul unei consultatii la medicul veterinar, doctorul va avea nevoie sa cunoasca istoricul medical al animalului dvs de companie. Fiti pregatiti sa raspundeti la intrebari legate de rasa, varsta animalului, despre hrana animalului, comportamentul si simptomele care v-au facut sa ajungeti la medic. Indiferent daca veniti pentru un vacin, o deparazitare sau toaletare pentru prietenul dvs loial, este bine sa oferiti raspunsuri exacte si concise.

Aparent ‘banala’ anamneza, examinarile generale (inspectie, palpatie, percutie, ascultare etc.) cat si examinarile speciale pe aparate (examinarea aparatului digestiv, examinarea aparatului respirator etc) trebuie facute cu profesionalism, multa rabdare si blandete pentru stabilirea cat mai corecta a diagnosticului.

Aparatul respirator este examinat clinic, dar si paraclinic (radiologie). Toate aceste metode sunt folosite pentru diagnosticarea unor boli in urma unor acuze ale bolnavului care poarta denumirea de simptome. Principalele simptome care atrag atentia asupra unor boli ale aparatului respirator sunt: tusea (cu sau fara expectoratie); dispnee; durere toracica si alte simptome. De retinut este faptul ca nu intotdeauna aceste simptome au o origine respiratorie; ele pot fi si rezultatul unor boli cardio-vasculare, nervoase sau hematologice.

Clinic, bolile cardiovasculare se manifesta prin simptome în raport cu boala, stadiul evolutiv si rasunetul pe care îl au asupra circulatiei si activitatii altor organe. Simptomele pot fi subiective (descrise de apartinatator) si obiective (constatate de medic). Un bun istoric al aparitiei unui simptom si descrierea cauzelor care-l provoaca sunt uneori hotarâtoare. În evaluarea simptomelor trebuie avut în vedere ca o boala de inima destul de evidenta poate evolua fara niciun simptom. 

Pe de alta parte, simptome comune asociate unei boli de inima pot sa fie de origine extracardiaca. Ca si simptome intalnim dispneea, durerea cardiaca, sincopele, cianoza si oboseala.

Aparatul digestiv poate fi rezumat ca si totalitatea organelor avand drept functie principala asimilarea alimentelor destinate sa aduca energia necesara pentru functionarea celulelor. Ca si simptome se poate intalni diaree sau constipatia, voma, durerea. O urgenta medicala o reprezinta volvulus/dilatatia gastrica.

Majoritatea problemelor tractului urinar sunt asociate cu o perturbare a functiei de urinare, de aceea este atat de importanta o consultatie la medicul veterinar pentru o pisica/caine, care isi schimba brusc modul de urinare. Semne care pot semnifica o problema la nivel urinar: Poliuria (urinare excesiva) - aici intervine si polidipsia (consumarea unor cantitati mari de apa) - aceste doua semne se observa in diferite boli reale, dar si in cazul diabetului zaharat sau hipertiroidismului.; anuria (lipsa urinarii); disuria (urinare dureroasa); hematuria (urinare cu sange); incontinenta urinara – urinare involuntara. Pentru a putea depista cat mai corect o tulburare la nivelul sistemului uro-genital, testele de laborator sunt de un real ajutor.

Testele de rutina sunt: sumar si sediment urinar, examene biochimice si hemoleucograma. Studii suplimentare de diagnosticare sunt de foarte multe ori necesare. Acestea includ: urocultura, examen ecografic si examen radiologic la nivelul abdomenului.

In cadrul consultatiei aparatului genital putem intalni ca si boli ale acestuia: anomalii congenitale, ovarul chistic, boli ale prostatei, boli ale glandei mamare, metropatii – boli ale uterului, boli ale vaginului si cervixului. Ca si urgenta medicala o reprezinta piometrul (acumulare de puroi in uter). Animalele trecute de varsta adulta necesita suplimente vitamino-minerale pentru a preveni deteriorarile datorate varstei.

O problema majora ce afecteaza cele mai multe patrupede este cea legata de aparatul locomotor: artrite, artroze, anchiloze, osteoporoza. Pentru prevenirea agravarii acestora si tinerea sub control a problememlor ce decurg din acestea, este imperios necesara administrarea suplimentelor minerale si articulare (glucozamin, condroitin etc). Simptomul cel mai des aparut este schiopatura. Ea poate ascunde fracturi, entorse, luxatii, demineralizari, artrita; de aceea este foarte important sa se folosesca ca si metoda complementara Rontgendiagnosticul (pentru un diagnostic corect). La consultatia sistemului neuro-endocrin ne putem intalni cu urmatoarele simptome: dificultati in mers care pot semnala prezenta unei probleme neurologice: inflamatie, infectie, traumatism, degenerescenta.

In cazul bolilor endocrine primul indiciu sunt semnele fizice caracteristice. Totusi, acestea nu sunt specifice si pot fi asociate cu alte boli. Ca o consecinta este importanta efectuarea unor teste ale sangelui. O hemoleucograma completa si teste biochimice pot indica alte probleme. Analiza urinei este, de asemenea, necesara pentru verificarea pentru diabet zaharat si a altor probleme.

Ca si o concluzie, rezultatele oricarui tratament depind de acuratetea diagnosticului!

03_medicina_interna

consultatie-2

medicamente

medicina-interna-4

terapie-intensiva