Importanta investigatiilor medicale

Analizele de laborator sunt instrumente eficiente de evaluare a starii de sanatate a pacientilor. Este important de stiut ca rezultatele analizelor pot fi in afara valorilor normale dintr-o multime de motive.

Analizele de laborator reprezinta modul eficient de monitorizare a starii de sanatate a animalelor de companie, putem afla statusul imunologic avand posibilitatea de a detecta atat boli infectioase,transmise genetic, boli cu origine endocrinologica,alergii si nu numai.

Este recomandata efectuarea unui set complet de analize de laborator o data pe an in cazul animalelor tinere si de doua ori pe an pentru animalele batrane, pentru a le monitoriza starea de sanatate stiind ca animalele imbatranesc mai repede decat noi, problemele de sanatate pot aparea mai devreme decat am putea crede.

Prietenii nostri necuvantatori au capacitatea de a disimula mult mai bine durerea si suferinta, de aceea de cele mai multe ne dam sema prea tarziu de schimbarea comportamentului si/sau trecem cu vederea anumite semne de boala, o vizita regulata la cabinetul veterinar si un set analize complet ne pot ajuta sa le oferim o viata mai buna.

Cu ajutorul analizelor de laborator se poate pune diagnosticul de certitudine si se prescrie tratamentul corespunzator unde este cazul.

Rezultatele analizelor pot avea valori normale atunci cand animalele nu au probleme de sanatate sau pot aparea variatii diferite fiind legate de mai multi factori:

  • Factori fiziologici: varsta, sex, stare fizica, stare fiziologica (gestatie), sau datorita administrarii de medicamente (tratamente, suplimente).
  • Factori patologici (boli genetice,boli infectioase) care identificate la timp pot fi tratate mai eficient.

Analizele de laborator sunt cat se poate de importante si inainte de operatie, analizele de sange din cadrul protocolului pre-anestezic includ in general determinarea principalilor parametri biochimici si hemoleucograma.

Pentru o evaluare cat mai corecta este important ca inainte de recoltarea sangelui animalul de companie sa aiba o dieta echilibrata si sa evitati efortului fizic intens, este binede stiut ca pentru majoritatea analizelor biochimice sangvine se recomanda sa nu hraniti animalul timp de 12 ore inainte de prelevare. De aceea, cel mai oportun moment pentru prezentarea la medic este dimineata, nu uitati sa informati veterinarul cu privire la orice tratament medicamentos sau supliment alimentar pe care il primeste animalutul dumneavoastra (chiar daca acesta a fost intrerupt anterior).

Rezultatele analizelor medicale de laborator cu valori peste normal necesita investigatii mai amanuntite, pentru precizarea diagnosticului si recomandarea tratamentului eficient.

Analizele de laborator sunt una dintre cele mai obiective optiuni de diagnostic medical. Mai mult decat atat, permit monitorizarea starii de sanatate a animalului dvs. de companie.

Animalele au capacitatea de a disimula mult mai bine durerea si suferinta, de aceea de cele mai multe ori atunci cand ne dam seama ca animalutul nostru nu se simte bine starea lui este deja mai grava decat ne-am fi asteptat.

Un simplu set de analize de sange poate detecta probleme de sanatate in stadiu incipient, permitand instituirea unui tratament curativ sau a unei diete alimentare adecvate.

In cazul nefericit in care companionul dumneavoastra nu se simte bine sau are o boala cronica, analizele de laborator devin obligatorii. Informatiile furnizate de catre un profil de analize sunt cruciale in stabilirea unui diagnostic corect si in monitorizarea corespunzatoare a evolutiei unei boli cronice.

laborator

laborator-1

biochimie-uscata

aparat-biochimie-uscata

microfilarie

Babesia-canis

Malasezia-spp