Consultația la medicul veterinar este cel mai bun mod de a detecta și preveni problemele de sănătate care se pot întâlni la prietenii noștrii necuvântători.
Fiecare consultație cuprinde un examen clinic complet, inclusiv ritmul cardiac, rata respiraţiei, temperatura, evaluarea ochiilor, a urechilor, dinţii şi starea generală a organismului. O consultație la veterinar înseamnă un examen medical amănunțit care va avea ca rezultat un diagnostic corect și dacă este cazul un tratament medicamentos.
În timpul unei consultații la medicul veterinar, doctorul va avea nevoie să cunoască istoricul medical al animalului dvs de companie. Fiți pregătiți să raspundeți la întrebări legate de rasă, vârsta animalului, despre hrana animalului, comportamentul și simptomele care v-au facut să ajungeți la medic. Indiferent dacă veniți pentru un vaccin, o deparazitare sau toaletare pentru prietenul dvs loial, este bine să oferiți răspunsuri exacte și concise.
Aparent ‘banala’ anamneză, examinările generale (inspecție, palpație, percuție, ascultare etc.) cât și examinările speciale pe aparate (examinarea aparatului digestiv, examinarea aparatului respirator etc) trebuiesc făcute cu profesionalism, multă răbdare și blândețe pentru stabilirea cât mai corectă a diagnosticului.
Aparatul respirator
Aparatul respirator este examinat clinic, dar și paraclinic (radiologie). Toate aceste metode sunt folosite pentru diagnosticarea unor boli în urma unor acuze ale bolnavului care poarta denumirea de simptome. Principalele simptome care atrag atentia asupra unor boli ale aparatului respirator sunt: tusea (cu sau fără expectorație); dispnee; durere toracică și alte simptome. De reținut este faptul că nu întotdeauna aceste simptome au o origine respiratorie; ele pot fi și rezultatul unor boli cardio-vasculare, nervoase sau hematologice.
Boli cardiovasculare
Clinic, bolile cardiovasculare se manifestă prin simptome în raport cu boala, stadiul evolutiv și răsunetul pe care îl au asupra circulației și activității altor organe. Simptomele pot fi subiective (descrise de aparținătator) și obiective (constatate de medic). Un bun istoric al apariției unui simptom și descrierea cauzelor care-l provoacă sunt uneori hotarâtoare. În evaluarea simptomelor trebuie avut în vedere ca o boală de inimă destul de evidentă poate evolua fără niciun simptom.
Pe de altă parte, simptome comune asociate unei boli de inima pot să fie de origine extracardiacă. Ca și simptome întâlnim dispneea, durerea cardiacă, sincopele, cianoza și oboseala.
Aparatul digestiv
Aparatul digestiv poate fi rezumat ca și totalitatea organelor având drept funcție principală asimilarea alimentelor destinate să aducă energia necesară pentru funcționarea celulelor. Ca și simptome se poate întâlni diaree sau constipația, voma, durerea. O urgență medicală o reprezintă volvulus/dilatația gastrică.
Majoritatea problemelor tractului urinar sunt asociate cu o perturbare a funcției de urinare, de aceea este atât de importantă o consultație la medicul veterinar pentru o pisică/câine, care își schimbă brusc modul de urinare. Semne care pot semnifica o problemă la nivel urinar: Poliuria (urinare excesivă) - aici intervine și polidipsia (consumarea unor cantități mari de apă) - aceste doua semne se observă în diferite boli reale, dar și în cazul diabetului zaharat sau hipertiroidismului; anuria (lipsa urinării); disuria (urinare dureroasă); hematuria (urinare cu sânge); incontinența urinară – urinare involuntară. Pentru a putea depista cât mai corect o tulburare la nivelul sistemului uro-genital, testele de laborator sunt de un real ajutor.
Testele de rutina sunt: sumar și sediment urinar, examene biochimice și hemoleucograma. Studii suplimentare de diagnosticare sunt de foarte multe ori necesare. Acestea includ: urocultura, examen ecografic și examen radiologic la nivelul abdomenului.
Aparatul genital
În cadrul consultației aparatului genital putem întâlni ca și boli ale acestuia: anomalii congenitale, ovarul chistic, boli ale prostatei, boli ale glandei mamare, metropatii – boli ale uterului, boli ale vaginului și cervixului. Ca și urgență medicală o reprezintă piometrul (acumulare de puroi în uter). Animalele trecute de vârsta adultă necesită suplimente vitamino-minerale pentru a preveni deteriorările datorate vârstei.
O problemă majoră ce afectează cele mai multe patrupede este cea legată de aparatul locomotor: artrite, artroze, anchiloze, osteoporoza. Pentru prevenirea agravarii acestora și ținerea sub control a problemelor ce decurg din acestea, este imperios necesară administrarea suplimentelor minerale și articulare (glucozamin, condroitin etc).
Simptomul cel mai des aparut este schiopătura. Ea poate ascunde fracturi, entorse, luxații, demineralizări, artrita; de aceea este foarte important să se folosescă ca și metodă complementară Rontgendiagnosticul (pentru un diagnostic corect). La consultația sistemului neuro-endocrin ne putem întâlni cu urmatoarele simptome: dificultăți în mers care pot semnala prezența unei probleme neurologice: inflamație, infecție, traumatism, degenerescență.
În cazul bolilor endocrine primul indiciu sunt semnele fizice caracteristice. Totuși, acestea nu sunt specifice și pot fi asociate cu alte boli. Ca o consecință este importantă efectuarea unor teste ale sangelui. O hemoleucogramă completă și teste biochimice pot indica alte probleme. Analiza urinei este, de asemenea, necesară pentru verificarea de diabet zaharat și a altor probleme.
Ca și o concluzie, rezultatele oricarui tratament depind de acuratețea diagnosticului!