Importanța investigațiilor medicale
Analizele de laborator sunt instrumente eficiente de evaluare a stării de sănătate a pacienților. Este important de știut că rezultatele analizelor pot fi în afara valorilor normale dintr-o mulțime de motive.
Analizele de laborator reprezintă modul eficient de monitorizare a stării de sănătate a animalelor de companie, putem afla statusul imunologic având posibilitatea de a detecta atât boli infecțioase,transmise genetic, boli cu origine endocrinologică, alergii și nu numai.
Este recomandată efectuarea unui set complet de analize de laborator o dată pe an în cazul animalelor tinere și de doua ori pe an pentru animalele bătrâne, pentru a le monitoriza starea de sănătate știind că animalele îmbătrânesc mai repede decat noi, problemele de sanatate pot aparea mai devreme decât am putea crede.
Prietenii noștri necuvântători au capacitatea de a disimula mult mai bine durerea și
suferința, de aceea de cele mai multe ori ne dăm seama prea târziu de schimbarea comportamentului și/sau trecem cu vederea anumite semne de boală, o vizită regulată la cabinetul veterinar și un set complet de analize ne pot ajuta să le oferim o viață mai bună.
Cu ajutorul analizelor de laborator se poate pune diagnosticul de certitudine și se prescrie tratamentul corespunzător unde este cazul.
Rezultatele analizelor pot avea valori normale atunci cand animalele nu au probleme de sănătate sau pot apărea variații diferite fiind legate de mai mulți factori:
Factori fiziologici: vârsta, sex, stare fizică, stare fiziologică (gestație), sau datorită administrării de medicamente (tratamente, suplimente).
Factori patologici: (boli genetice, boli infecțioase) care identificate la timp pot fi tratate mai eficient.
Analizele de laborator sunt cât se poate de importante și inainte de operație, analizele de sânge din cadrul protocolului pre-anestezic includ în general determinarea principalilor parametri biochimici și hemoleucograma.
Pentru o evaluare cât mai corectă este important ca înainte de recoltarea sângelui animalul de companie să aibă o dietă echilibrată și să evitați efortul fizic intens, este bine de știut că pentru majoritatea analizelor biochimice sangvine se recomandă să nu hrăniți animalul timp de 12 ore înainte de prelevare.
De aceea, cel mai oportun moment pentru prezentarea la medic este dimineața, nu uitați să informați veterinarul cu privire la orice tratament medicamentos sau supliment alimentar pe care îl primește animaluțul dumneavoastră (chiar dacă acesta a fost întrerupt anterior).
Rezultatele analizelor medicale de laborator cu valori peste normal necesită investigații mai amănunțite, pentru precizarea diagnosticului și recomandarea tratamentului eficient.
Analizele de laborator sunt una dintre cele mai obiective opțiuni de diagnostic medical. Mai mult decât atât, permit monitorizarea stării de sănătate a animalului dvs. de companie.
Animalele au capacitatea de a disimula mult mai bine durerea și suferința, de aceea de cele mai multe ori atunci când ne dăm seama că animalutul nostru nu se simte bine starea lui este deja mai gravă decât ne-am fi așteptat.
Un simplu set de analize de sânge poate detecta probleme de sănătate în stadiu incipient, permitând instituirea unui tratament curativ sau a unei diete alimentare adecvate.
În cazul nefericit în care companionul dumneavoastra nu se simte bine sau are o boala cronică, analizele de laborator devin obligatorii. Informațiile furnizate de către un profil de analize sunt cruciale în stabilirea unui diagnostic corect și în monitorizarea corespunzătoare a evoluției unei boli cronice.