Cardiomiopatia hipertrofica la feline (CHF)

Cardiomiopatia hipertrofica este cea mai frecventa boala cardiaca a pisicilor si se caracterizeaza prin hipertrofia miocardului in special a peretelui ventricular stang.

Boala primara are cauze necunoscute, suspectandu-se totusi o mutatie genetica cu caracter ereditar la anumite rase (Main Coon, Ragdol, Persana). Exista si boli in care apare o CHF secundara cum ar fi hipertiroidismul, hipertensiunea arteriala.

Boala se intalneste mai des la motani de varsata medie, dar poate fi intalnita practic si la femele, la orice varsta, manifestarile clinice fiind legate in mod direct de gradul de hipertrofie a miocardului, din acest motiv multe dintre pisicile afectate fiind asimptomatice.

Semnele clinice sunt variate, putand consta in tahipnee, oboseala la efort, edem pulmonar, epansament pleural, cianoza, trombembolie sau alteori anorexia si apatia pot fi singurele semne de boala. Sunt intalnite si cazuri mai rare de moarte subita in absenta oricarui alt semn clinic anterior.

Multe dintre pisicile cu CHF pot fi descoperite la un consult de rutina cand la ascultatia cardiaca se depisteaza un murmur sistolic sau un sunet de “gallop” diastolic, insa nu toate pisicile afectate pot prezenta aceste zgomote cardiace. Se poate intampla ca, uneori, primele semne de boala sa fie declansate de stresul de “cabinet” prin prezentarea pisicii la veterinar pentru cu totul alte afectiuni.

Diagnosticul de certitudine al bolii se pune prin coroborarea datelor furnizate de radiografia toracica, electrocardiografie si ecografia, aceasta din urma fiind si cea mai importanta.

Tratamentul se instituie in concordanta cu gravitatea semnelor clinice si rezultatul examenelor paraclinice, recomandandu-se evitarea starilor de stres si control periodic bianual la pisicile cu CHF asimptomatic si spitalizare si tratament complex adaptat gravitatii in cazul celor cu semne clinice evidente.

Dr. Marian Dorobantu

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *