Herniile peritoneopleurale – Studiu de caz
December 17, 2018Cauzele constipatiei la animalele de companie
May 8, 2019Ruptura de ligament incrucisat la caine reprezinta cea mai intalnita afectiune la nivelul genunchiului. Articulatia genunchiului este formata din femur, tibie, fibula si 4 sesamoizi (doi femurali si doi tibiali) si doua meniscuri (medial si lateral). Cele doua oase principale (tibie si femur) sunt stabile pe pozitie, gratie celor doua ligamente inserate atat pe tibie cat si pe femur si cu orientari diferite ce determina o incrucisare a lor. Acestea se numesc ligamente incrucisate cranial si caudal.
Ruptura ligamentului cruciat anterior se realizeaza prin rasucirea piciorului concomitent cu exercitarea unei presiuni crescute pe tibie. Accidentarea are loc prin intoerceri bruste, accident de masina, sarituri de pe suprefete inalte! Obezitatea este si ea un element principal de exercitare a presiunii asupra articulatiei prin greutatea anormala. Medicul veterinar este singurul in masura sa faca un examen clinic care sa duca la un diagnosti corect. Pentru inceput este foarte importanta realizarea unei radiografii de bazin cat si una pentru piciorul cu problema. In acest fel se va observa daca exista si alte afectiuni secundare asociate. Una dintre probele de verificare ale acestei afectiuni, este cea realizata de medicul veterinar prin miscari de culisare, de alunecare (tehnica sertarului), in directii diferite, ale femurului fata de tibie, lucru imposibil la piciorul sanatos.
Dupa punerea diagnosticului corect medicul va decide ce tehnica operatorie va folosi, fiind luate in calcul aspecte de rasa, varsta, greutate. Pot fi metode mai simple, extracapsulare, pentru rasele mici sau metode mai complexe ca plastia de ligament incrucisat anterior. Interventia este bine a se realiza cat mai repede, deoarece un proces inflamatoriu la nivelul articulatiei duce la depunerea de minerale in articulatie cu riscul de anchilozare a acesteia.
Dr. Radulescu Antonio