Ruptura de ligament incrucisat la caine
January 3, 2019
Programul Clinici Partenere – Hills
February 12, 2020
Ruptura de ligament incrucisat la caine
January 3, 2019
Programul Clinici Partenere – Hills
February 12, 2020
Afișează tot

Cauzele constipatiei la animalele de companie


Mecanismele de declansare a constipatiei pot fi diverse. Pe masura ce alimentele semilichide trec din intestinul subtire in cel gros, se absoarbe foarte multa apa pana la formarea scaunului.

Contractiile musculare din colon imping deseurile inspre rect. In momentul cand ajung in rect ele sunt deja solide deoarece apa a fost deja absorbita. Scaunul tare si uscat caracteristic constipatiei apare cand colonul absoarbe prea multa apa sau contractiile musculare sunt prea lente, facand fecalele sa stagneze prea mult in colon iar acesta sa extraga toata apa facand eliminare mai greoaie.

Cauzele frecvente ale constipatiei sunt: insuficienta fibrelor din dieta alimentara, alimentatie cu prea putine lichide.

Lipsa apei (care ar trebui sa fie la discretie), sedentarismul (mai ales pentru animalele de apartament) care leneveste colonul si poate duce la constipatie prin incetinirea activitatii intestinale, anumite medicamente care pot incetini activitatea colonului (narcoticele, antispasticele, diureticele, suplimentele cu fier, abuzul de laxative, imbatranirea, boli care necesita repaus indelungat si anume cele postoperatorii.

Alta cauza a constiparii poate fi indusa si de schimbarile de mediu a animalului datorita modificarii dietei si rutinei zilnice.

Alte afectiuni care pot duce la constipatie ar fi: dilatatia intestinului – aceasta poate fi de origine nervoasa centrala, medulara sau periferica. Atrage atentia prin colici surde, intermitente de durata si intensitate mica. Roentgendiagnosticul poate da indicatii precise.

Indigestia intestinala prin supraincarcare – coprostaza sau constipatia, aceasta este o enteropatie cronica care consta in acumularea si uscarea continutului intestinal. In afara constipatiei primare produsa de tulburari functionale, toate celelalte forme sunt urmarea unor cauze predispozante ca batranete, obezitate, sedentarism, corpi straini, hrana prea uscata si bogata in oase si cauze determinante cum ar fi inflamatiile si afectiunile circulatorii ale intestinului, gastropatii, leziuni la nivelul rectului, anusului, tumori etc.

Obstructia intestinala – care costa in suspendarea tranzitului intestinal datorat unor corpi straini, tumori, coprostaza, paraziti.

Invaginatia intestinala – consta in angajarea si strangularea unei anse de intestin prin ansa imediat urmatoare cu ocluzia completa a lumenului intestinal.

Toate aceste afectiuni urmate de simptomele corespunzatoare pot fi tratate daca ajungeti la medicul veterinar, singurul in masura sa amelioreze si sa vindece animalul dumneavoastra.

Dr. Antonio Radulescu