ORTOPEDIE – Prezentare generală
June 28, 2021
gemoterapia
Gemoterapia este chiar forța naturii
October 24, 2022
ORTOPEDIE – Prezentare generală
June 28, 2021
gemoterapia
Gemoterapia este chiar forța naturii
October 24, 2022
Afișează tot

ECOGRAFIA – IMPORTANT EXAMEN IMAGISTIC

Examenul ecografic face parte din ramura medicală numită imagistică. Primele aplicații ale ultrasunetelor se situează la sfârșitul anilor ’40. Ele au progresat rapid în diferite domenii, în medicină fiind introduse pe la mijlocul anilor ’70, după descoperirea scalei gri și a ecografiei în timp real. Aproape imediat ce a început a fi utilizată de medicina umană, această aplicație a fost adoptată și de medicina veterinară. Metodă de investigare rapidă și inofensivă, diagnosticul cu ultrasunete a fost acceptat de clinică și este chiar preferat, uneori celor mai sofisticate tehnici actuale.

Ecografia abdominală (numită și imagistica abdominală cu ultrasunete, sau sonografie abdominală) este o formă de ultrasonografie medicală pentru vizualizarea structurilor anatomice abdominale. Această metodă utilizează transmisia și reflectarea undelor ultrasunete pentru a vizualiza organele interne prin traversul peretelui abdominal. În acest scop se utilizează un gel ecografic care ajută la transmiterea undelor sonore la nivel cutanat. Din acest motiv procedura se mai numește și ecografie transabdominală, spre deosebire de ecografia endoscopică, aceasta din urmă combinând ultrasunetele cu endoscopia prin vizualizarea structurilor interne din interiorul organelor goale.

Examinările cu ultrasunete pot fi folosite pentru a examina organele abdominale, dar și alte structuri anatomice cum ar fi inima, ochii și organele de reproducere. Pentru multe afecțiuni abdominale, pentru o evaluare optimă sunt recomandate atât ultrasunetele, cât și razele X. Examenul cu radiații X evidențiază  dimensiunea, forma și poziția conținutului abdominal, iar ultrasunetele permit medicului veterinar să vadă în interiorul organelor. Abrevierea US este folosită în mod obișnuit pentru ultrasunete.

O ecografie abdominală este indicată pentru a evalua câinii cu simptome abdominale, cum ar fi vărsături, diaree, efort pentru a urina sau urinare cu sânge. Acest test poate fi util și în cazurile de anomalii de reproducere, febră inexplicabilă, pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate. O ecografie abdominală se face adesea dacă o radiografie, teste de sânge sau un examen fizic indică o problemă cu un organ abdominal, cum ar fi ficatul, splina sau pancreasul. Dacă examenul fizic evidențiază dureri abdominale sau mărirea unui organ abdominal, ar putea fi indicată examinarea cu ultrasunete. Ca și în cazul oamenilor, ecografia abdominală poate fi folosită și pentru a detecta sarcina timpurie și pentru a determina viabilitatea fătului mai târziu în timpul sarcinii. În practica clinicii veterinare ecografia este frecvent utilizată, fiind una dintre cele mai uzuale investigații imagistice. Foarte frecvent, cu ajutorul ecografiei se pot decela atât afecțiuni grave (formațiuni tumorale, rupturi de organe etc.), dar și afecțiuni aparent mai puțin grave dar care necesită intervenție chirurgicală uneori urgentă (corp străin gastric, megacolon, etc.). Totodată, în situația unui tablou clinic confuz, ecografia poate ajuta la un diagnostic diferențial ce este salutar în procesul de decizie eficientă pe care un medic trebuie să-l genereze.

În concluzie, eficiența și beneficiile acestei metode de imagistică, recomandă ecografia printre primele investigații ce se vor face, atât în urgențe chirurgicale cât și în patologia medicală.

Dr. Lyuba Gancheva
Clinica Biovet