Babesioza
June 28, 2021
ECOGRAFIA – IMPORTANT EXAMEN IMAGISTIC
June 14, 2022
Babesioza
June 28, 2021
ECOGRAFIA – IMPORTANT EXAMEN IMAGISTIC
June 14, 2022
Afișează tot

ORTOPEDIE – Prezentare generală

Chirurgia ortopedică include diverse proceduri ce cuprind o serie de intervenții asupra segmentelor sistemului osos, a sistemului articular și periarticular.

Înainte de orice intervenție ortopedică, afecțiunea trebuie, în prima fază, identificată, evaluată și clasificată. Ocazional, unele animale au afecțiuni dificil de depistat care necesită tehnici imagistice de diagnosticare cum ar fi radiografia, RMN etc.

De cele mai multe ori o afecțiune pe baza unui istoric insuficient necesită un examen ortopedic, iar tehnicile de diagnostic alternativ sunt esențiale. Aceste investigații sunt importante pentru a implementa cea mai bună terapie, aceasta nefiind întotdeuna chirurgicală.

EXAMENUL CLINIC

Este cea mai importantă etapă pe care trebuie să o parcurgă pacientul la momentul prezentării la medicul veterinar. Aceasta depinde în mare masură de informația primită din partea proprietarului cât și de „semnele” prezentate de animal și anume: stare generală, stare de întreținere, diverse anomalii eventuale: mers defectuos, șchiopătură etc.

EXAMENUL ORTOPEDIC

Reprezintă o modalitate specială de examinare clinică și nu numai. Acesta începe prin observarea animalului în mers cât și staționar. De cele mai multe ori un simptom (de exemplu șchiopătura) poate să se mențină pe toată durata deplasării sau poate apărea sporadic la eforturi susținute sau intervale mai mari de timp la același membru sau nu.

Repere pentru suspiciunea unei fracturi sau afecțiuni a articulației unuia dintre membre:

 1. Cazuri în care animalul șchioapătă vizibil de unul dintre membre și face totusi sprijin: 
 • suspiciune fisură osoasă
 • luxatie articulară
 • leziune a nervului aferent
 • eczeme sau abcese

2. Nu face sprijin:  

 • suspiciune de fractură osoasă
 • lezare a nervului
 • afecțiune a zonei podale; înțepături, tăieturi etc.

Urmare a examenului clinic riguros efectuat și a unui examen de specialitate ortopedic, se ajunge la etapa stabilirii unui diagnostic de certitudine.

 Este foarte important ca pacientul să fie adus la medic încă din stadiile inițiale ale apariției semnelor clinice. Astfel vor fi evitate complicații ulterioare ale afecțiunii incipiente.

Clinica Biovet dispune de posibilitatea profesională și tehnică de a interveni într-o multitudine de aspecte ale patologiei ortopedice. Vom enumera doar câteva dintre intervențiile ce au fost abordate și rezolvate în practica noastră:

 • luxație de patelă (rotulă)
 • rupturi de ligamente (încrucișat, colateral etc)
 • fractură de col femural, fractură de radius, fractură de tibie, diverse tipuri de fracturi (închise/deschise) pe o paletă largă de segmente osoase.
 • compresiune medulară (unilaterală/bilaterală)
 • diverse intervenții de corecție asupra coloanei vertebrale
 • și multe alte intervenții cu grade de dificultate ridicate. În situația nedorită în care animăluțele dumneavoastră au nevoie de intervenții în sfera ortopedică este bine de știut că echipa Biovet vă așteaptă pregătită să rezolve cu profesionalism orice problemă, la orice nivel de dificultate!

Dr. Antonio Rădulescu